Какво представлява франчайза

Що е то фрайнчайз

Знаете ли, че всеки втори човек на земята поне веднъж седмично си казва, че някой ден ще има собствен бизнес? Не вярвате? Разпитайте приятелите си и ще останете учудени. Почти на всеки се е случвало да мечтае как ще отвори най-страхотния бар, магазин за красиви неща, за дрехи и какво ли още не. На вас самите сигурно ви се въртят подобни идеи в главата. Да се започне собствен бизнес не е никак лесно начинание. Затова, ако не искате вече да сте служител на заплата, можете да прочучите възможностите за франчайз.

Какво е франчайз?

Франчайз е когато някой ви продава правата за своя доказано успешен бизнес модел. В този случай продавачът се наричат франчайзодател, а купувачът – франчайзополучател. Това е изключително популярен начин за започване на бизнес в цял свят, а едни от най-известните франчайз вериги са McDonalds и Subway.

Какво получавам и какво давам в замяна?

За да започнете бизнес, трябва да имате готовност за инвестиции. Тук случаят е същият. За да получите франчайз, плащате първоначална такса за права, ноу-хау, обучение и оборудване. След това обикновено имате плащания към франчайзодателя на определен период от време. Те най-често се изчисляват като процент от брутните ви продажби.

Франчайзодателят изисква да използвате неговото лого, униформи, бизнес-методи, но това не би трябвало да е проблем за вас. Нали именно затова купувате франчайз! За да получите нещо, което обикновено се изгражда с години:

  • силен бранд;
  • успешен бизнес модел;
  • ефективна система за търговия и дистрибуция.

След като подпишете договора, ще преминете през обучение, ще се запознаете подробно с цялата система, правилата, с начина на ценообразуване – да това също ще трябва да го изкопирате. В крайна сметка задачата ви е много добре да повторите един вече разработен и успешен бизнесмодел. Да, така няма да имате абсолютен контрол, но пък ще получите закрилата на утвърдена марка и всички останали ползи, които това носи със себе си.

Това е основното, което трябва да знаете. Ако решите, че ви звучи примамливо, изберете си подходящ франчайз и проучвайте вече конкретно предложение. И не забравяйте, не е задължително да изберете франчайз в областта, в която сте работили досега. Това ви дава почти неограничени възможности. Действайте!

Подобни статии:

Публикувано в собствен бизнес, франчайз, франчайзинг с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Коментари

Вашият коментар